Áldott vagy szorongásos állapot 2.-A szorongásról

2014.09.02 20:58

Mi az ami még normális, mikor beszélhetünk kóros szorongásról?

„Miért kell koncentrálunk a Félelem a szüléstől jelenségre?”

 

Ez a félelem lehet nagyon enyhe, kisebb kényelmetlenséget okozó, melyet könnyen orvosolhat a kismama, ha segítőhöz (nőgyógyász, védőnő, szülésfelkészítő, tapasztalt barátnő) fordul, vagy képes a  csökkentése érdekében tenni valamit,  pl. ha a zavar a tapasztalatlanságából ered szülésfelkészítőre, kismamajógára jelentkezik.

Súlyosabb esetben azonban a félelem/szorongás intenzitása akár elviselhetetlenségig fokozódhat, melynek maximuma a terhesség teljes elutasítása lehet, így  az abortusszal zárulhat. Ekkor beszélhetünk a szülészeti szorongás fóbiás (elkerülő) fajtájáról, Tokofóbiáról -  várandósok ok nélküli félelméről a szüléstől/ terhességtől. A tokosz – görög eredetű, szülés; és a fóbia szavak összetételéből keletkezett a  kifejezés. Ez a  félelem annak ellenére is jelentkezik,  hogy az anyák mélységesen várták gyermekük megszületését. Olyan súlyos fokú lehet, hogy a programozott császármetszés válik szükségszerűvé.

Mitől félnek a mamák?

A kontrakciók okozta fájdalomtól a vajúdás/szülés alatt, a gátmetszéstől,  attól, hogy elveszítik a kontroll a testük felett, a nem várt orvosi beavatkozásoktól, mint a burokrepesztés, oxitocin bekötése infúzióban vagy a császármetszés, és nem utolsó sorban: aggódnak a születendő gyermekük életéért - egészségéért.

A szorongás hatására fizikai tünetek jelentkezhetnek,mint magas vérnyomás rizikó emelkedés, vajúdás alatt görcsrohamok kialakulása, koraszülés veszély, és sok esetben a vajúdás megnyúlása és komplikációk miatt, életmentő császármetszéssel végződik a szülés.

Nagyon fontos a szakemberek felismerjék ezeket a félelmeket, hiszen olyan súlyos mértékű szorongás kísérheti, mint az anya halálfélelme, vagy  félelem attól, hogy az újszülött meghal. Ráadásul előszobája lehet a gyermekágyi  lehangoltság- és  depresszió esetleg a szülészeti pszichózisnak is.

Kismama depressziója és szülés előtti szorongása között van összefüggés?

Ez a  szorongás a várandósság alatt, a vajúdás alatt a gyermekágyban és évekkel a szülés után is megmaradhat. Sajnos a szorongás könnyen együtt jár depresszióval, ketten együtt pedig mindenképp emelik a szülészeti szorongás előfordulását.

Ugyanakkor, szorongás a perinatális (szülészeti) depresszió tüneteként is jelentkezhet.

www.hetek.hu/eletmod/201408/aldott_vagy_szorongasos_allapot

 

 

Vissza

Elérhetőség

dr. Sipos Edit
Összhang Egyesület Eger

3300 Eger, Barkóczy u. 11. II.Em. 4. Kapucsengő: 22,

Forma Stúdió Szentendre
2000 Szentendre, Dunakanyar Krt. 46.


06-30-950-50-44

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode