Áldott vagy szorongásos állapot 4.- Félelem a szüléstől kérdőív

2014.09.04 21:12

Miért jelentős a svéd kérdőív? Mit hoztak a magyar eredmények?

 

A félelem a szüléstől témában kifejlesztett - Kismamák szüléssel kapcsolatos várakozások/tapasztalatok (W-DEQ) - svéd kérdőív  a várandós szorongásokat tárja fel . A kérdőívet a svéd  Linköping Egyetemen, a Klaas Wijma klinikai pszichológus és pszichoterapeuta csapata fejlesztette ki, és 1998 óta Európa szerte elterjedt és a legfrekventáltabban használt mérőműszere a szülészeti félelmeknek feltérképezésének. A

A W-DEQ kérdőív magyarra fordítása és alkalmazása kapcsán, arra kerestem a választ, hogy  hazánkban a kismamák milyen félelmekkel  néznek szembe a szülőszobán? Milyen megküzdési stratégiákat használnak sikeresen/sikertelenül?  Mit tehet a várandós, hogy indokolatlan félelmét - a szüléstől  és gyermekvárástól-,  csökkenteni tudja?

Eredményeim:

A kérdőíves vizsgálat során, a kismamák a svéd kérdőív mellett egy szorongással és megküzdéssel kapcsolatos kérdőívet is kitöltöttek. Így megvizsgálhattam azt, hogy egy alapvetően szorongó személyiség a szülőszobán is szorong-e, ha igen, hogy lehet ezt elkerülni, vagy legyőzni sikeresen?

Szorongó állapot vagy szorongó személyiség kérdése

Az eredményeim alapján  feltételezhetem, hogy a szorongó állapot és általában a szorongó személyiség bejósolja a szülési félelmeket és a baba iránti aggodalmat, ugyanakkor csökkenti az önbizalmat is. Erre az eredményre azért kell odafigyelnünk, mert együttjárás van a szorongás általában és a szülészeti szorongás között.

 

Ha az utóbbit szeretnénk csökkenteni akkor mi sem egyszerűbb, olyan körülményeket kell teremtenünk a kismama körül, ami biztonságot kelt számára, ami támogatást nyújt, bizalmat gerjeszt és ezáltal ellazítja őt. Gondolok itt a várandósgondozásra, a szülésfelkészítésre, vagy egyéb fakultatív programokra, mint kismamajóga, autogén tréning, meditáció, illetve a család és férj támogatása. Természetesen a kórházi ellátásnak is ezt kellene támogatnia. Bizonyos szakértők szerint ezt a biztonságos légkört egyedül a választható otthonszülés tudná megadni.

 

Várandósság/szülés és megküzdés

A stresszre  alapvetően kétfajta viselkedéssel szoktunk válaszolni,  így a  megküzdési stratégiáink: érzelmi és probléma központúra oszthatók. A probléma centrikus reagálás akkor célravezető, ha képesek vagyunk az előttünk tornyosuló probléma okainak feltárására és azok megszüntetésére. Ilyenkor a kezünkbe ragadjuk az irányítást, és célirányosan „harcolunk”. Ebben az esetben elegendő energiával vagyunk felvértezve, és  a cselekedeteink után azonnal csökken a stressz szintünk.

Nagy stressz , - esetleg betegség, vagy súlyosabb esetben a házastárs halála-,  esetén úgy csökkentjük az érzelmi választ, hogy az okokkal nem törődünk, tesszük ezt azért, hogy visszanyerjük az egyensúlyunkat a valódi küzdelemhez. Ekkor az érzelmi megküzdés eszközeivel élve, elsőként az erőgyűjtés a legfontosabb. Ilyenkor a feszültség megmunkálásra koncentrálunk, ez azt jelenti, hogy próbáljuk mentesíteni magunkat a keletkezett problémát okozó felelősségvállalás alól, esetleg másokat hibáztatunk. Eltereljük a gondolatainkat, belenyugszunk állapotunk megmásíthatatlanságában, az önsajnálat vagy önbüntetés foglalja el gondolatainkat.  A baj ekkor abszolút letaglózott bennünket. Létezik azonban egy kicsit „hisztisebb”,  viszont annál sikeresebb érzelmi fókuszú megküzdés is, amikor a hirtelen harag elönt bennünket, vulkánként kitör, és a levezetett feszültség már képes a támaszkeresésre sarkallni bennünket.  Megkeressük a számunkra fontos személyt, aki majd kiment bennünket a bajból.

 

A vizsgálatomban arra következtetek, hogy az érzelmi fókuszú megküzdés közé sorolt önbüntetés és belenyugvás nem sikeresek, csak fokozzák a félelmet és magányosságot a szülés és várandósság alatt. Azonban a  támaszkereső pozitívan reagál  a kihívásra, hatékonyan előzi meg a szülészeti szorongást, mert csökken a pesszimizmus és magányosság.  Ugyanakkor a probléma centrikus megküzdéssel bírók kevesebb félelemmel, magánnyal és nagyobb önbizalommal tekintenek a jövőbe.

 

Ez azt jelenti, hogy a kismama akkor lesz „sikeres” a szülőszobán, ha képes számba venni a teendőit, attól függően, hogy mekkora szorongást okoz számára, kér segítséget a családjától barátnőitől, vagy veszi kezébe az irányítást, és leküzdi az akadályait. Az első esetben  a család fontos nőtagjai- anya, nagymama, nővér-,  támogatását megpróbálja elnyerni, és együtt szervezik meg az elkövetkező 9 hónapot. Vagy önállóan - és mert számára ez az igazi visszaigazolás -,  megkeresni a számára  „elég jó” szülészorvost, a megfelelő körülményeket nyújtó szülészeti intézményt, doulát, vagy szülésznőt fogad stb. (Támogató mátrix kérdése)

www.hetek.hu/eletmod/201408/aldott_vagy_szorongasos_allapot

Vissza

Elérhetőség

dr. Sipos Edit
Összhang Egyesület Eger

3300 Eger, Barkóczy u. 11. II.Em. 4. Kapucsengő: 22,

Forma Stúdió Szentendre
2000 Szentendre, Dunakanyar Krt. 46.


06-30-950-50-44

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode