Úton a kórház felé - Videofelvételen megörökített szülés margójára

2015.07.29 19:35

Szerző: Sipos Edit, Magzatkilökő reflex I. 

Úton a kórház felé - Videofelvételen megörökítette szülés margójára 

 

A minap a Facebookon a szülészeti és babákkal  kapcsolatos témákkal foglalkozó oldalak megosztottak egy döbbenetes videó-felvételt. Az édesanya miközben férje haladt az országúton és szimultán filmezte őt, kb. 4 perc leforgása alatt életet adott egy egészsége kisfiúnak. Döbbenetes, mert az apuka nem lassított le és állt meg, még a legaktívabb szakaszában sem a kitolás fázisnak. Döbbenetes, mert az  édesanya egy két felkiáltása - Ohh,  my God!.... Baby coming  out! -,  után tényleg kicsusszant a kisbaba.   ( youtu.be/WXEZ6g2WLoM )

Rögtön arra gondoltam - bár nem volt háborítatlan a szülés, mégis lehet - , hogy  a Magzatkilökő reflex megnyilvánulásának lehetett szemtanúja a sok ezer néző.


A Magzatkilökő reflex fogalmát először Niles Newton használta, amikor állatkísérletekben az egerek szülését/születését vizsgálva azt tapasztalta, hogy a magzatkilökő reflex nem tud bekövetkezni, ha beavatkoznak, megzavarják a szülést. A rágcsálók agykérge sokkal fejletlenebb, mint az emberé - ez a terület az érzékelés és mozgás mellett a tudatos gondolkodásban és jelenlétben játszik fontos szerepet -, ezért kevésbé befolyásolja az állatok  ösztönös viselkedést. Ezért lehetséges - feltételezi Niles - , hogy az egek esetében valóban reflex szerűen váltódik ki ez a viselkedés. Odent ebből és saját tapasztalataiból arra következtetett, hogy a nők vajúdását a külső körülmények zavaró hatása, és saját ellazulásuk hiánya- az éber agytörzs -, gátolja leginkább. Ezt az önfeledtséget segítheti egy pohár enyhe alkoholtartalmú pezsgő elfogyasztása és kellemes baráti közeg, de gátolja a kíváncsiskodó tekintet és persze az idegenek jelenléte.
 

Mi történik, ha ez a reflex kialakulását semmi sem zavarja? Többnyire otthonszüléseken tapasztalható otthonos nyugalomban, védett környezetben, háborítatlanul képes megnyilvánulni - egy kis sötétség sem ártalmas. A reflex során, néhány ( általában 2-4 ) ellenállhatatlan és egyben uralhatatlan kontrakció következik be, amely a gyermek megszületésével zárul. Ebben az állapotban az édesanyák ösztönös ( szinte öntudatlan) mozgást végeznek, teljesen elmerülve a " tevékenységben".  A folyamat igen intenzív hormonhatás következménye - az adrenalin családba tartozó hormonok: noradrenalin és oxitocin felszabadulásával jár-, melyek kisebb  félelemérzéssel kísérhetik a kontrakciók beindulását. Ezek az összehúzódások ekkor arra késztetik az anyát, hogy kapaszkodjon meg és közben, néhány hangosabb sóhajtás kíséretében megszületik- inkább kicsusszan-, az újszülött. Az előbb a szeretethormont, az oxitocint említtettem. Tudjuk, hogy ez a hormon felszabadulása játszik döntő szerepet az orgazmus kialakulásáért , ennek analógiájára nem is meglepő, hogy Magzatkilökő reflex bekövetkeztéhez is kellő intimitásra van szükség.
Az ilyen rohamos - és persze nagyon kívánatos -, szülések kapcsán fontos azt is megjegyezni, hogy a legtöbb esetben nincs szükség a gát metszésére sem- többek közt a felvett szülési pozíció miatt ( többnyire négykézláb )-,  és az előrehajlás miatt sem. Ebben a szülési pozícióban a baba fejének több helye lesz a szülőcsatornán áthaladni, mely tovább gyorsíthatja a folyamatot, másrészt az anyának kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget okoz maga a kitolás fázis.  ( Michael Odent: Császármetszés (2004).

Összefoglalva Odent  meglátásait, igen is kivánatos, hogy ezen reflex megnyilvánulhasson a szülőszobán, mert ösztönösebb, fájdalommentesebb, gyöngédebb lesz általa mind az anyának, mind az újszülöttjének a szülés kitolás fázisa. 

 

            Michael Odent francia származású, de Angliában is tevékenykedő sebész és szülész orvos - a háborítatlan szülés egyik élharcosa és a császármetszés rutinná válásának nagy kritikusa -, a frissítette fel szülészeti szakma számára a magzatkilökő reflex fogalmát 1987-ben. Franciaországi kórházi munkája során otthonszüléseknél is dolgozott. Ő vezette be a köztudatba a következő fogalmakat: otthonos szülőszoba vagy szülészet, a vízben szülés – vajúdómedence -, énekórák várandósok számára. Később, Odent alapította meg a londoni Magzati Egészség Kutatóközpontot - Primal Health Research Centert - és annak adatbázisát, amely epidemiológiai szakirodalom használatával kutatja az ember születés körüli életeseményei és későbbi egészségi állapota közti összefüggéseket. 

Az 1986-ban publikált Magzati egészség (La Santé primale) című könyvében arra vonatkozó bizonyítékokról ír, hogy az ember homeosztázisa (belső környezetének, elsősorban   az endogén  hormonok által befolyásolt dinamikus állandósága) a magzati korban és a születés körül (azaz a perinatális időszakban) alapozódik meg: tehát a MAGZATI és ÚJSZÜLÖTTKORI életszakasz az, amikor az emberi test alkalmazkodó rendszerei beállítják a saját "alapértékeiket”. Ha ez a közeg stresszes volt, akkor feltételezhető, hogy a félelem és stresszes viselkedésért felelős hormonok küszöbe alacsonyabb lesz. Azaz sokkal nehezebb egy ilyen körülmények között született csecsemőt, kisgyermeket  a későbbiekben megnyugtatni.

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Michel_Odent)

 

 

 

Vissza

 

Michael Odent (1930 - )

Michel Odent - portrait.JPG

Elérhetőség

dr. Sipos Edit
Összhang Egyesület Eger

3300 Eger, Barkóczy u. 11. II.Em. 4. Kapucsengő: 22,

Forma Stúdió Szentendre
2000 Szentendre, Dunakanyar Krt. 46.


06-30-950-50-44

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode